Watergebonden

Helofytfilters aanleggen

Kan de waterkwaliteit van uw gemeente een boost gebruiken? Dit kan door het aanleggen van helofytenfilters. Een helofytenfilter bestaat uit een laag aan planten die in het water geplaatst kunnen worden. Deze filters vangen afvalstoffen en overtollige nutriënten weg uit het water waar deze worden afgebroken waardoor de kwaliteit van het water omhoog gaat. Door waar mogelijk gebruik te maken van dynamisch moeras of gemaaid rietland kunnen de helofytenfilters ook dienen als een habitat voor onder andere de kamsalamander en bittervoorn.

Beleidsvelden

Duurzaamheid
Klimaat
Water
Biodiversiteit
Wonen en bouwen
Ruimtelijke ordening
Milieu en afval
Volksgezondheid
Landbouw en Natuur
Industrieterreinen
Vergroening Europees Landbouwbeleid

Algemene soorten

Dieren:Juffers, waterkevers, rietvogels, bruine kikker, watervleermuis.
Planten:Riet, gele lis, grote egelskop, gewone dotterbloem, gewone waterbies, zomprus, grote lisdodde.

Leefgebied

N05.01, N05.02, N04.01, N04.02, Oever - slootkant, Waterloop

1091, 1092, Watervlakte

1101, 1103, N12.04, L01.15, L01.01, N13.01, A11.02

Aandachtspunten

Het aanleggen van een helofytenfilter kan worden gedaan op locaties waar kwaliteit van grond-/ oppervlaktewater middelmatig tot slecht is. Locaties waar vuilwater van snelwegen naartoe stroomt, of een locatie waar veel afvalwater wordt geloosd zijn voorbeelden hiervan. Daarnaast mag een helofytenfilter niet voor een lange periode uitdrogen. Een constante of semi-constante bron van water is daarom aangeraden. Helofytenfilters kunnen zo ingericht worden dat zij binnen een ruimte ook een esthetische functie hebben en de lokale biodiversiteit verhogen. Met een waardering van 1 ster (laag) tot 5 sterren (hoog) kunt u zien welke aandachtspunten het meeste bijdragen voor de biodiversiteit.

Kansen voor biodiversiteit

Bij het inrichten van een helofytenfilter kunnen er één of meerdere natuurtypen gerealiseerd worden. Elk element biedt veel kansen voor het verhogen van de biodiversiteit in en rondom de helofytenfilter. Elementen die zeer geschikt zijn voor een filter zijn: N05.04 Dynamisch moeras, N05.02 Gemaaid rietland en N04.02 Zoete plas. Deze elementen dienen voornamelijk als voedselvoorziening, schuilplaatsen of paargebieden. Bij het juist inrichten en beheren van deze elementen kunt u als eindstreven het veelvoudig voorkomen of zelfs vestigen van de bijbehorende gidssoorten verwachten, zie tabel 1. 

Tabel 1: Natuurtypen met hun geassocieerde gidssoorten die gerealiseerd kunnen worden bij het aanleggen van een helofytenfilter.

Meerwaarde

Voorbeeld

Voor de maatregel:

Een helofytenfilter kan in een open ruimte in een al bestaande groenblauwe ruimte gerealiseerd worden. Bij zoete plassen waar water instroomt kan een relatief klein helofytenfilter gerealiseerd worden. Het hoeft niet een geheel natuurgebied op zichzelf te zijn voor zijn werking en positieve effecten. Het helofytenfilter kan onderbroken worden door open ruimten of andere vegetatie voor het toevoegen van structuur.

Na de maatregel:

Legenda  
1Zoete plas                                                                                               
2Gemaaid rietland 

Stappenplan

Stappenplan [1][2][6]:

1: Selecteer een locatie voor het aanleggen van een helofytenfilter. De locatie moet een duidelijke toestroom van (vervuild/voedselrijk) water hebben, gevolgd door een plek voor de helofytenfilter zelf die in verbinding staat met een waterlichaam of bassin voor het gezuiverde water.

1.1: Voor het aanleggen van een helofytenfilter schakel een adviesbureau of groene aannemer in met expertise in dit gebied. Afhankelijk van locatie, soort toestromend water, hoeveelheid toestromend water en meer factoren verschilt de opzet van iedere helofytenfilter.

2:  Afhankelijk van de bron van het vervuild water en de hoeveelheid hiervan moet een afweging gemaakt worden tussen een verticaal of horizontaal helofytenfilter. Een verticaal helofytenfilter reinigt het water doordat het de grond inzakt en uiteindelijk op de bodem afgevoerd wordt. Dit soort filter is veelal geschikt voor huishoudelijk afvalwater. Voor een verticale filter is een pompinstallatie nodig voor toevoer en afvoer. Bij een horizontale helofytenfilter stroomt het water over de bodem onder de helofyten door en wordt daar gereinigd. Een horizontale filter is simpeler in opzet en heeft geen pomp nodig. Wel is een helling in het landschap nodig voor natuurlijk verloop van het water.

3: Graaf op de gewenste locatie een bassin waarin het nodige zand gestort kan worden voor de filterende werking en als substraat voor de helofyten. Bij een verticale filter moet dit gat dieper worden dan bij het horizontale filter. Een verticale filter neemt hierdoor minder oppervlakte in gebruik dan een horizontale filter.

4: Plant helofyten in het bassin. Hier is veel keuze mogelijk, zowel voor esthetische waarden als functionaliteit. De meest voorkomende en effectieve plantensoorten voor in een helofytenfilter zijn:  riet (Phragmites australis), grote lisdodde (Typha latifolia), gele lis (Iris pseudocorus) en mattenbies (Scirpus lacustris, syn. Schoenoplectus lacustris). Plant de helofyten niet te dicht op elkaar. De helofyten maken zelf nieuwe uitschieters en hebben hiervoor de ruimte nodig. Eventuele open plekken die ontstaan kunnen voor watervogels en amfibieën een mooie schuil- of paarplek zijn

7: Na het inrichten en aanplanten is het van belang dat elk habitat correct wordt beheerd. In de onderstaande tabel staan de belangrijkste beheermaatregelen.

Op zoek naar uitgebreide informatie over deze maatregel?

download het rapport

Deze maatregel draagt ook bij aan andere uitdagingen

Verdroging voorkomen & verminderen

Ter bevordering van biodiversiteit is verdroging voorkomen & verminderen van belang.

Meer informatie

Ruimtes multifunctioneel inrichten

Ter bevordering van biodiversiteit is ruimtes multifunctioneel inrichten van belang. De gemeente heeft naast klimaat uitdagingen ook nog andere taken, namelijk het bieden van afdoende voorzieningen van de burgers en bezoekers van de gemeente. Parkeervoorzieningen en woningbouw zijn hier belangrijke voorbeelden van. Door de buitenruimte klimaat adaptief in te richten kan zowel aan de klimaatuitdagingen als aan de andere gemeentelijke behoeftes worden voldaan. 

In essentie zijn multifunctionele publieke ruimtes essentieel voor het bevorderen van een gezonde, inclusieve en levendige stedelijke omgeving. Het ontwerp en beheer ervan moeten rekening houden met de diverse behoeften van de gemeenschap om een positieve impact op het dagelijks leven van de bewoners te hebben.

Meer informatie

Afkoppelen regenwater

Ter bevordering van het water vasthouden en van biodiversiteit is Afkoppelen regenwater van belang. Het afkoppelen van regenwater draagt bij aan duurzaam waterbeheer, vermindert overstromingsrisico's en bevordert het hergebruik van water.

Meer informatie

Biodiversiteit verhogen

De biodiversiteit kan met diverse maatregelen vergroot worden. Sommige maatregelen kunnen zelfs kosten besparen.   Het verhogen van biodiversiteit, of biologische diversiteit, is van vitaal belang vanwege de vele voordelen die het biedt aan ecosystemen, menselijke samenlevingen en de planeet als geheel. Het is essentieel voor een duurzame en veerkrachtige toekomst.

Meer informatie

Industrieterreinen vergroenen

Het vergroenen van industrieterreinen biedt verschillende voordelen, zowel op milieugebied als op sociaaleconomisch vlak.

Meer informatie

Deze maatregel heeft een positieve invloed op de volgende gidssoorten